Bep van Klaveren, Nieuwblad van het Noorden, 12 februari 2004

Bep van Klaveren, Nederlands beste bokser ooit

Bep van Klaveren is zonder twijfel Nederlands beste bokser aller tijden. Lambertus van Klaveren werd geboren in het straatarme Crooswijk in Rotterdam op 26 september 1907. Bep’s bijnaam was The Dutch Windmill: de Hollandse Windmolen. Van Klaveren werd tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. Verdergewicht is de klasse tot en met 57 kilo. In 1931 werd hij ook Europees kampioen lichtgewicht (tot en met 60 kilo).

Bep van Klaveren

Bep van Klaveren

In 1938 werd Van Klaveren Europees kampioen in het middengewicht tot en met 75 kilogram. Op zich is dit al heel bijzonder om vanuit het vedergewicht een titel halen tegen mannen die zo’n 15 kilo zwaarder zijn. Hij woonde en bokste een tijd lang in de Verenigde Staten, maar hij bokste helaas nooit om de wereldtitel. Bep van Klaveren zei altijd dat hij dit niet mocht van de Mafia die alle wedstrijden controleerden. Zij wilden zelf deze lucratieve wereldtitel in handen houden. De belangrijkste reden was dat er met Bep kon ‘niets’ was af te spreken over winnen en verliezen van bokspartijen. Hij wilde gewoon altijd winnen en de Mafia had er een handje van om partijen ‘te verkopen’.

Bep van Klaveren wint goud op de Olympische Spelen in 1928

Bep van Klaveren, een rijk man?
Van Klaveren verdiende een goede boterham aan zijn bokspartijen: soms zo’n 20 tot 30.000 dollar per partij. Dat zou nu ongeveer een 100.000 euro zijn. Maar Bep koos altijd de “goede vrouwen” uit en zij joegen er in no-time zijn geld doorheen. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden: hij won er 77 (die sloeg hij “te pleuris“), verloor 18 keer en 7 partijen eindigden onbeslist. Hij bokste op 19 maart 1956 zijn afscheidswedstrijd, tegen de Duitser Werner Handtke.

Van Klaveren was zeer beroemd en berucht om zijn taalgebruik. Een paar voorbeelden:

– “Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst.”

– “Ik moes bij Al Capone komme. Ik moes toen een wedstrijd bokse in Chicago. Hij zeg: Denk erom dat je een duik neemt. Ik zeg: Ik neem voor niemand een duik. Voor geen mens. Hij zeg: Weet je wel tegen wie je’ut heb? Ik zeg: Kan me niet schele. Ik zeg: Wie ben je dan? Hij zeg: Ik ben Al Capone. Ik zeg: Nou blij toe, maar ik neem geen duik. Nie voor jou en voor niemand andurs. Voor geen mens. Ik boks om te winne. En ik won ook op punte, maar ze hebben me niks gedaan. Ik heb wellus meegemaakt dat ik de auto open dee en de hele boel de lucht in vloog.”

Standbeeld Bep van Klaveren aan de Boezembocht in Crooswijk

Standbeeld Bep van Klaveren aan de Boezembocht in Crooswijk

– “Een standbeeld voor mij? Krijg de pleuris met je standbeeld. Je denk toch nie dat ik Piet Hein ben. Of Jan van Schaffelaar? Die van de toren is afgespronge, die kloteklapper. Wat een zakkenwasser he. We zulle wel zien as ‘ut zo ver is. Ik heb voorlopig nog geen zin om dood te gaan. Maar geen standbeeld hoor. D’r zijn mensen die hebbe meer gedaan as ik. Maar as ze zonodig een standbeeld wille, dan maar een standbeeld. Maar wat zit je nou te ouwehoere met je standbeeld? Krijg de hondeziekte, ik wil helemaal nog niet dood.”

– “Die gaste vandaag de dag die kenne niks. As ze een scheurtje in d’r kop hebbe, komt de dokter en dan is ‘ut afgelope. Afgelope. Ik heb gebokst, ik had twee scheure in me oog en ik had 32 hechtinge toen ‘ut afgelope was. Ik bokste toen tegen Christoffer Reeves. Toen kwam ik terug in de zevende ronde, zeg Theo Huizenaar tege me dat hij de handoek moes gooie. Ik zeg: Waarom? Toen zeg’ie: Je heb zo’n paar scheure in je hoofd. Ongeloofeluk. Ik kan me vinger d’r zo inlegge. Ik zeg: Niks d’ervan. Ik boks tot ik dood ga. Nou en ik won nog op punte ook. 15 rondus. Puh, kampioenschap van Europa. Maar ik had een paar scheure in mijn kop. Nou.”

Wetenswaardigheden over Bep van Klaveren

  • Het boek “The Dutch Windmill” van Jules Deelder uit 1980 gaat over van Klaveren en is moeite van het leven meer dan waard.
  • In 2007 werd hij verkozen tot Grootste Rotterdammer voor Pim Fortuyn. Dit kwam door een strakke actie van de website Geen Stijl die iedereen aanmoedigde op Bep te stemmen.
  • Tot kort voor zijn dood op 84-jarige leeftijd trainde hij nog elke dag. Bep van Klaveren overlijd op 12 februari 1992 in Rotterdam.
  • Jaarlijks is er het Bep van Klaveren Memorial in het Topsport Centrum in Rotterdam.