Feyenoord, de wereldbeker en ‘Het brilletje van Van Daele’

Joop van Daele met de Cup en een andere bril...

Joop van Daele met de Cup en een andere bril…

Het was in het jaar des Heeren 1970. En het was niet zomaar een dag, nee, we hebben het hier over 9 september 1970. De dag dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Wereldbeker weet te winnen nadat het eerder als eerste de Europa Cup 1 had gewonnen.

Uit en thuis tegen de Boeven van de Pampa van Estudiantes

Nadat de Feyenoorders in Milaan een paar maanden eerder de Europa Cup I (de huidig Champions League) wonnen van het Schotse Celtic reizen ze op 26 augustus af naar Buenos Aires in Argentinië om voor de Wereldbeker te spelen tegen Estudiantes de La Plata. Nieuw in deze editie van de Wereldbeker is het spelen van niet één, maar twee wedstrijden om uit te maken wie zich de beste van de wereld mag noemen. Feyenoord-manager Guus Brox was bevreesd voor deze tegenstander omdat de Argentijnen kei- en keihard voetbalden, dat kon Feyenoord wel eens heel veel onnodige blessures opleveren.

Feyenoord-Estudiantes, origineel ticket

Feyenoord-Estudiantes, origineel ticket

Zelfs het duo Israël/Laseroms, IJzeren Rinus en Theo de Tank, verbleekte bij de Argentijnen terwijl zij toch de twee hardste verdedigers waren die er op de Nederlandse velden rondliepen. De Argentijnen zouden zelfs scherpe voorwerpen in hun broekzak hebben om tegenstanders mee te verwonden. Daarnaast hadden de zogenaamde ‘Boeven van de Pampa’ het altijd druk met spugen, trekken, duwen en schoppen. Nog geen jaar eerder eindigde de wedstrijd tussen AC Milan en Estudiantes om de Wereldbeker in een ware veldslag. De tot Fransman genaturaliseerde Argentijnse spits Nestor Combin werd keurig afgewerkt door de veldspelers van Estudiantes en moest het veld voortijdig verlaten met een blauw oog en een gebroken neus.

Uit in Buenos Aires

Na een lange reis van ruim achtentwintig uur komen de Rotterdammers aan in Argentinië. Erg luxe is het allemaal niet. Mister Feyenoord Coen Moulijn over de armzalige accommodatie:

“We zaten twaalf kilometer buiten Buenos Aires in een soort van gevangenenkamp.”

Voorafgaand aan de wedstrijd bij de inspectie van het veld begint het al lekker. Johan Boskamp krijgt een munt tegen zijn hoofd gegooid en moet zich laten helpen door de medische staf. Feyenoord-voorzitter Guus Gouwenberg gaat over de rooie en wil direct naar huis. Trainer Ernst Happel bekijkt de zaak net even anders:

“Zo’n grote kop als die van Jan is moeilijk te missen.”

Maar goed, dan begint de wedstrijd echt en de kaasmeisjes zijn nog niet van het veld (stukje Holland-promotie) of de Rotterdammers kijken al tegen een 2-0 achterstand aan. Na een keiharde en onnodige charge van Rinus Israël even buiten het strafschopgebied krijgen de Argentijnen in de zesde minuut een zeer verdiende vrije trap. Keeper Eddy Treytel schat de bal totaal verkeerd in en springt op een wel heel vreemde manier onder de bal door. Juan Miguel Echecopar, wat een mooie naam overigens, kan vrij inkoppen en Estudiantes staat met 1-0 voor.

De ellende is nog niet voorbij, want vier minuten later krijgen de Argentijnen een corner. Weer tast Treytel in het duister en de bal vliegt er met een lullig krulletje bij de eerste paal in. De doelpuntenmaker heeft ook weer zo’n wonderschone naam: Juan Ramón Verón, vader van latere ster Juan Sebastián Verón die onder andere speelde voor Estudiantes, Boca Juniors, Sampdoria, Parma, Lazio Roma, Manchester United, Chelsea en Internazionale Milan.

Voor het vervolg van het verhaal en meer leuke andere verhalen, bijnamerietjes en andere vermaklijkheden koopt het boek “Rotterdam op de Kaart’, #17.

Koopt Rotterdam op de Kaart, deel 17