Rigardus Rijnhout: “De Reus van Rotterdam”

Rigardus Rijnhout, “De Reus van Rotterdam”, wordt geboren op 21 april 1922 in Rotterdam. Deze vriendelijke Rotterdammer zal uitgroeien tot een reus van 2 meter en 38 centimeter. Hij is daarmee de op één na langste man aller tijden in Nederland.* Rigardus woog toentertijd ruim 230 kilo. Onze reus was in ’t bezit van schoenmaat 62 en dat betekent twee stappers van ruim 40 centimeter (maatje 38 is is iets meer dan 24 centimeter).

Rigardus Rijnhout: De Reus van Rotterdam

Van de website van de StichtingDe Reus van Rotterdam
“Voor en na zijn dood deden de wildste geruchten over De Reus de ronde. Overdrijven of zelfs complete duimzuigerij, was de mensen ook toen niet vreemd. Zo zou Rijn als 14-jarige jongen al dagelijks 25 boterhammen, 4 biefstukken en 20 glazen vruchtensap hebben genuttigd. Lariekoek; Rijn at een stevige prak, maar hield altijd maat.”

De vriendelijke reus werd in de Maasstad gezien als een fenomeen, maar hij had daarvoor wel het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’. Hij verdiende geld onder andere door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren.

Rigardus Rijnhout: De Reus van Rotterdam als reclameobject

De Reus van Rotterdam als reclameobject

Deze buitengewone lengtes worden altijd veroorzaakt door een groeistoornis veroorzaakt door de afgifte van te veel groeihormonen door de hypofyse. Ricardus overlijd dan ook op 36-jarige leeftijd aan een hypofysetumor. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn enorme bakkersfiets invalide geraakt. Na dit ongeluk heeft hij nog een paar jaar bij de vertreksteiger van de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf aan de man gebracht.

Toen zijn gezondheid achteruit ging moest hij worden opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Leiden. Er werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: “Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.”

Rigardus Rijnhout: “De Reus van Rotterdam” op 15 jarige leeftijd

(1937) Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

In zijn geboortewijk het Oude Westen is het R. Rijnhoutplein naar de langste Rotterdammer ooit vernoemd. De stichting ‘De Reus van Rotterdam’ heeft er voor gezorgd dat er in 2011 door Herman Lamers een standbeeld op ware grootte van hem werd gemaakt. Het beeld van Rijnhout is geplaatst in het wijkpark van het Oude Westen. De reus staat in een levensecht afgebeelde voor hem karakteristieke houding vlak bij het huis in de Gouvernestraat waar hij opgroeide en zijn leven lang woonde.

Wanneer ben je nou groot of klein, een dwerg of reus?

Dat Rijnhout groot was staat wel vast, en ongeveer drie procent van de bevolking bestaat uit de ‘kleine mensen’ en ongeveer drie procent uit grote mensen. Bij dwerggroei of reuzengroei wordt er een verschil in geslacht gemaakt. Zo spreekt je bij vrouwen van dwerggroei als ze niet langer dan 1,55 mr. worden en bij mannen 1,68 mr. Bij de grote mensen ligt de grens voor vrouwen bij 1,83 mr. en bij mannen op 1,95 mr. We spreken over dwerggroei wanneer 1,50 mr. niet wordt gehaald en van reuzengroei bij twee meter of meer.

Short people, Randy Newman

* Alleen Albert Johan Kramer, een Amsterdammer geboren in 1897, is met 2,42 mr. langer. De Amerikaan Robert Wadlow (Alton, 22 februari 1918 – Manistee, 15 juli 1940) was met 2,72 mr. de langste gemeten mens ooit.