Rondleiding zet Kaap op de Kaart

“Rondleiding zet ‘Kaap’ op de kaart’

Jack F. Kerklaan zet met rondleiding Rotterdam en De Kaap op de kaart

Jack F. Kerklaan zet met rondleiding Rotterdam en De Kaap op de kaart

De tours en rondleidingen van Rotterdam op de Kaart zijn regelmatig in het nieuws, zo ook dit artikeltje, “Rondleiding zet ‘Kaap’ op de kaart”. Dit vonden wij op www.rotterdam.nl, oftewel onze eigen City Portal met een mooi Engels woord. Hieronder volgt een deel van het artikel:

Rondleiding zet ‘Kaap’ op de kaart

Zeemanskwartier, de rosse buurt en Chinatown. Tijdens de Katendrechttour reizen we langs de rijke geschiedenis van ‘de Kaap’.

Het is ijzig koud buiten. Gelukkig worden we warm onthaald door Kapitein Jack (Kerklaan), de gids van de Katendrechttour. De voormalige hoerenbuurt en het Chinatown van Rotterdam had vroeger allesbehalve een goed imago. Gokken, handelen in gestolen spullen en prostitutie waren aan de orde van de dag.

Verborgen parels
‘Wees gerust. We doen de tour vandaag iets sneller. Met deze kou gaan we van binnen naar binnen werken’, roept Kapitein Jack. In zijn witte kapiteinsuniform praat de gids ronduit over de verborgen parels van de levendige wijk. We steken de Rijnhavenbrug over. Op naar ‘de Kaap’. ‘Rotterdammers noemen deze brug ook wel de hoerenloper. Achter jullie: Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn, gebouwd in de Jugendstil-stijl.’

Katendrecht is tegenwoordig een booming wijk met een smeltkroes aan culturen. De gemeente investeerde flink in de leefbaarheid en nu behoort het tot een van de veiligste wijken van de stad. De tour brengt ons langs interessante plekken. We kijken binnen bij ‘duurzaam warenhuis’ Izmooizo en een fotostudio/espressobar. Ondertussen luisteren we naar de grootse plannen die de bewoners hebben voor ‘de Kaap’.

Rondleiding zet Kaap op de Kaart

Rondleiding zet Kaap op de Kaart

ss Rotterdam
‘Even snel kijken bij restaurant ‘De Matroos en het Meisje’; Kapitein Jack loodst ons naar binnen. ‘Als je goed kijkt naar de muurschildering zie je veel dingen terug uit de tijd dat dit Chinatown was.’ Met zijn platte Rotterdamse tongval heeft de gids bij ieder gebouw een leuke anekdote klaar. We stappen flink door totdat we bijna tegen de ss Rotterdam aanlopen. We gaan aan boord van het grootste passagiersschip ooit in Nederland gebouwd. ‘Geniet vooral van het uitzicht. Een mooier plaatje van Rotterdam heb je eigenlijk niet.’

We sluiten de tour af in een authentiek Oudhollands Katendrechts café. Eigenaresse Marina schotelt ons originele Kaapse Kost voor en we warmen op met een borrel.

Met de Rotterdampas
De rondleidingen worden georganiseerd door Stichting Kaap op de Kaart. Reserveren is verplicht. Dat kan via www.kaapopdekaart.nl of 06 – 402 28 697. Rotterdampas-houders krijgen op de rondleiding Historisch Katendrecht 50 procent korting (aanbieding geldig t/m 31 mei 2013). Volwassenen betalen 6 euro. Kinderen (4 t/m 11 jaar): 4 euro.

Het origineel vindt u HIER>>>

Reserveren kunt u HIER>>>