Bep van Klaveren, standbeeld in Crooswijk

Standbeelden van sporters in Rotterdam

Standbeelden van sporters in Rotterdam, wie kent ze niet? Vooralsnog hebben we er vier kunnen vinden, waarvan er één niet echt meetelt. Het gaat over de Fanny in Blijdorp, Bep in Crooswijk en Coen voor De Kuip. Maar we beginnen met degene die eigenlijk niet helemaal meetelt: De Voetballer in de hal van de Kuip.

Standbeelden van sporters in Rotterdam I: De Voetballer in de hal het Feyenoordstadion door Henk Chabot

Standbeelden van sporters in Rotterdam I: De Voetballer in de hal het Feyenoordstadion door Henk Chabot

“De Voetballer” door Henk Chabot. 1937

Veel informatie over dit bewuste standbeeld hebben we niet. Het is waarschijnlijk onthuld gelijktijdig met de opening van het Feyenoordstadion in 1937. En zoals te lezen valt op het standbeeld zelf is het geschonken de door de “leden”.

Henk Chabot

De brand van Rotterdam door Henk Chabot, 1940

De brand van Rotterdam door Henk Chabot, 1940

Henk Chabot, doopnaam Hendrikus, en ook wel Hendrik genoemd, (Sprang-Capelle, 2 augustus 1894 – Rotterdam, 2 mei 1949) was een Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. In zijn tijd was hij één van de belangrijkste schilders van Nederland.

Zijn bekendste werk is waarschijnlijk “De brand van Rotterdam” en hij heeft dit geschilderd tijdens de 2e Wereldoorlog, zoals meerdere van zijn zgn. “Oorlogswerken”. HIER>>> vindt u meer informatie over Henk Chabot.

Standbeelden van sporters in Rotterdam II: Fanny Blankers-Koen voor de deur van van de oude ingang van Diergaarde Blijdorp door Han Rehm

Fanny Blankers-Koen door Han Rehm, 1956

Fanny Blankers-Koen door Han Rehm, 1956

Francina Elsje (Fanny) Blankers-Koen (Lage Vuursche, 26 april 1918 – Hoofddorp, 25 januari 2004) was een Nederlandse atlete van een uitzonderlijke klasse. In 1948 won ze tijdens de Olympische Spelen in Londen maar liefst vier gouden medailles. De atlete had toen al twee kinderen en kreeg daarom de bijnamen ‘de vliegende huisvrouw’ en de ‘Flying Dutchmam’. Met haar zeges vlak na de oorlog werd Fanny Blankers Koen een symbool voor de wederopbouw. Het beeld is gemaakt door Han Rehm in 1956. Het beeld is onthuld op 30 juni 1956. De hardloopster is vereeuwigd op het moment dat ze de finish passeert, het lichaam naar voren geworpen. Het beeld werd in 1954 geschonken aan Rotterdam door enkele rijke Rotterdammers. Fanny is vijfentachtig jaar geworden.
Fanny Blanker-Koen in actie tijdens de Olympische Spelen in Londen in 1948
http://youtu.be/Si2-yW4CNqk

Han Rehm

Henri (Han) Rehm (Rotterdam, 24 april 1908 – aldaar, 7 juli 1970) was een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar. Rehm studeerde achtereenvolgens aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam, de universiteit in Reading en de Academie in Antwerpen. Naast beeldhouwer was Rehm actief als medailleur; hij maakte onder meer een penning voor de Universiteit Leiden (1958), bestemd voor personen die zich voor de universiteit bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Standbeelden van sporters in Rotterdam III: Bep van Klaveren voor de deur van verzorgingstehuis Hoppesteyn in Crooswijk door Willem Verbon

Bep van Klaveren door Ben Verbon, 1992

Bep van Klaveren door Ben Verbon, 1992

Lambertus (Bep) van Klaveren (tot 1916 Lambertus Steenhorst (Crooswijk, Rotterdam, 26 september 1907 – Rotterdam, 12 februari 1992) was een Nederlands bokser, die gedurende zijn carrière de bijnaam The Dutch Windmill verwierf. Van Klaveren werd tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. In 1931 werd hij Europees kampioen lichtgewicht en in 1938 Europees kampioen middengewicht.

Hij woonde een tijd lang in de Verenigde Staten, waar hij ondanks aankondigingen nooit om de wereldtitel bokste. Waarschijnlijk wilden de organisatoren niet het risico nemen dat de ook voor hen lucratieve wereldtitel in handen van een buitenlander kwam. In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden; hij won er 77, verloor 18 keer en 7 partijen eindigden onbeslist. Hij bokste op 19 maart 1956 zijn afscheidswedstrijd, tegen de Duitser Werner Handtke.

Van Klaveren was niet alleen bekend vanwege zijn vechtlust (die hem in de gevangenis deed belanden, hij kreeg een jaar voor het buiten westen slaan van zijn vrouw, maar zat maar drie maanden uit), maar ook om zijn onverbloemd taalgebruik. Een bekend citaat van hem, over verslagen tegenstanders, was “Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst.” Tot kort voor zijn dood op 84-jarige leeftijd trainde hij nog elke dag.

Willem Verbon

Willem Adolf Verbon (Rotterdam, 28 oktober 1921 – aldaar, 9 november 2003) was een Nederlands beeldhouwer. Verbon maakte veel bronzen beelden voor de openbare ruimte, vooral in zijn woonplaats Rotterdam en omgeving. Zijn werk bestaat vooral uit figuratieve sculpturen, meestal historische figuren voorstellend. Het meeste werk kwam tot stand in samenwerking met Verbons levensgezel en assistent Kees van der Sluis.

Tot de bekendse Rotterdamse werken horen het borstbeeld van Karel Doorman uit 1959 in de Karel Doormanstraat, het beeld Bep van Klaveren uit 1992 dat aan de Boezemsingel staat en de sculptuur van koningin Wilhelmina uit 1998 op de Kop van Zuid. Daar staat ook zijn beeld van Desiderius Erasmus (2001).

In 1997 onthulde president Bill Clinton tijdens zijn bezoek aan Rotterdam een door Willem Verbon gemaakt reliëf ter nagedachtenis aan generaal Marshall. De kunstenaar ontwierp ook een beeldentuin met bronzen beelden van figuren uit de Griekse mythologie voor Humanitas in Hillegersberg.

Bep van Klaver in actie tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928

Standbeelden van sporters in Rotterdam IV: Coen Moulijn voor het Feyenoordstadion door Tom Waakop Rijers

Coen Moulijn door Tom Waakop Reijers, 2009

Coen Moulijn door Tom Waakop Reijers, 2009

Coenraadt (Coen) Moulijn (Rotterdam, 15 februari 1937 – aldaar, 4 januari 2011) was één van de beste voetballers die Rotterdam ooit heeft voortgebracht. Hij speelde vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig als linksbuiten bij Feyenoord en het Nederlands elftal.

Moulijn debuteerde op zijn zeventiende voor de Rotterdamse club Xerxes, waar hij in zijn jeugd Faas Wilkes zag voetballen. Hij was 1 meter 72 lang en woog 62 kilo. De toenmalige linksbinnen toonde aan over talent te beschikken. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feyenoord de dribbelaar voor 28.000 gulden, destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van rivaal en stadgenoot Sparta.

De thuiswedstrijd tegen MVV op 18 september 1955 was zijn eerste wedstrijd in het rood-witte tenue. Hij stond bekend om zijn spectaculaire en vaak onnavolgbare acties op de flanken, maar liet het verdedigen over aan zijn vriend Cor Veldhoen. De publiekslieveling trok tienduizenden mensen naar De Kuip. In zijn beginjaren kon Moulijn haast een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Begin jaren zestig informeerde FC Barcelona of Moulijn te koop was, hij ging er niet op in en bleef in Rotterdam. Later liet hij weten dat hij daar spijt van had, als hij toen naar Barça was gegaan zou hij een stuk beroemder zijn geworden was zijn overtuiging.

Tom Waakop Reijers

A.Th.L. (Tom) Waakop Reijers (Rotterdam, 25 maart 1948) is een Nederlandse beeldhouwer. Waakop Reijers is een figuratieve beeldhouwer van mens- en dierfiguren. De door hem gebruikte materialen zijn hout, brons, messing en cortenstaal. Hij is de ontwerper van de Rotterdamse Bokelpenning, een sinds 1994 in de Deelgemeente Noord jaarlijks uit te reiken penning voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de deelgemeente. De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam. Hij is vooral bekend geworden door zijn standbeelden van Joop Zoetemelk (1986) en Coen Moulijn (2009).

Coen Moulijn in actie